monk cd

Muzička kutija: Thelonius Monk – Thelonius Monk with Jonh Coltrane

Muzika

Šta se dogodi kada se spoje dva velikana džeza, dva virtuoza na svojim instrumentima, dva čoveka koja su obeležila muziciranje na klaviru i saksofonu?

monk 2

Postoje albumi koje znate već sa prvom pesmom, ima i onih koji vam polako dolaze u svest i osvajaju vas postupno, ali ovo delo je nešto potpuno drugačije. Sa njim možete da se igrate, možete da ga okrećete i prekidate, nigde nećete pogrešiti ako slušate samo jednu kompoziciju mesecima, a niko vam ne može reći da je pogrešno ako pustite ceo album da svira u pozadini dok vi radite nešto sasvim drugo.47023364.cached

Ta ’61. godina je bila jako davno, ali ono što postoji na ovom albumu trajaće za večnost i gde god da ima onih koji osećaju džez, postojaće i mesto za njega. Koltrejn je gost na ovom Monkovom albumu, a kao svaki gost u kući dobrog domaćina, dobio je prostora da se oseća slobodno i prihavećno, tako da njegove duvačke linije lagano plove kroz kompozicije.

Sa ovog izdanja teško možemo izdvojiti hit koji će vam ostati kao reprezent, kompozicije se prelivaju jedna u drugu i čitav album zvuči kao jedna celovita priča, iako su kompozicije, kao Ruby, My Dear, napravljene i snimljene godinama pre ovog susreta. Zapravo, pun značaj ovog albuma je upravo u tom susretu dva snažna kreatora – Monka i Koltrejna.monk 1

Monk donosi svoje osnove, a Koltrejnt ih boji svojim zvukom. Monk drži glavnu liniju, a Koltrejn kruži okolo. Monk krsti, a Koltrejn celiva. 

Za one uživaoce koji znaju da se daju džezu, ovaj album će biti fina tačka u šetnji kroz njegovu istoriju. Kad vam bude do druženja sa svojim mislima i uživanja u zvuku klavira i melodijama na saksofonu, pustite sebi ovaj album i samo se opustite.

Leave a Reply