tom_gr

Muzička kutija: Tom Waits – Heart of Saturday Night

Muzika

Možda se varam, ali meni je i dalje omiljeni onaj mladi Vejts sa početka karijere, onaj Vejts kojem čujete u glasu svaku pljugu i popijeni burbon. Ako želite da znate tog Vejtsa, njegova suština je sačuvana na ovom albumu iz 1974. godine.maxresdefault (1)

Srce subotnje večeri se otvara pesmom New Coat of Paint kroz koju pucaju klavirske melodične linije. Sa takvog otvaranja ulazite u laganu poetičnu pripovest koju Vejts recituje uz laganu muzičku pratnju. Energično otvaranje albuma izgleda kao fora, jer nakon njega idu sporije pesme, masnije, kako po svom zvuku tako i po pričama o životima onih na ivici, prostitutkama, noćnim vožnjama po kiši, pijanstvima, svemu ono što je srž subotnje večeri u jednoj metropoli.

Teško je pobeđivati kada uvek gubiš, kaže promuklim glasom u pesmi Fulmblin’ With The Blues i taj stih je poput parole čitavog albuma u kojem se sa zadovoljstvom govori o svim padovima u životu, pa se čini da je suština života u kretanju od jedne borbe do sledeće i uživanju u svemu što te borbe nose.

Volim ovaj album i zbog toga što je muzički oslikao život skrajnutog i ilegalnog sveta u kojem se Vejts kretao tih godina. Ovo je njegov drugi album, posle njega je objavljeno još dvadesetak, i boljih i gorih, ali meni je ovaj i dalje najdraži jer uživam u tom mladalačkom iskustvu koje nosi i raduje me perspektiva iz koje su svi porazi i padovi predstavljeni kao činioci života i nešto što mu daje smisao.hqdefault

Volim tog Vejtsa koji se svima smeje i odlazi na TV gostovanja dobro nacirkan da bi odsvirao pesmu Drunk On The Moon, kojom se zatvara ovaj album, kao da nam sugeriše da je na kraju najbolje prepustiti se svom slatkom poroku, pa u to ime vučem još jedan dim i puštam album od početka.

Leave a Reply