vice srpski kanabis

Srpski kanabis: Između bola i zakona – film na svetskom sajtu Vajsa

Medicina

Kada je u pitanju marihuana, stiče se utisak kao da ne živimo svi na istoj planeti. Od poptpuno slobodne Jamajke, preko Urugvaja, do Kolorada, pa sve do Amsterdama dolazimo do potpuno zabranjene Srbije. Medijska platforma, Vajs (Vice) juče je objavila film: “Srpski kanabis: Između bola i zakona” (Serbian Cannabis: Between Pain and the Law), koji govori o marihuani kao potpuno ilegalnom leku u Srbiji.

Novinarka Katarina Petrović, u flmu ima ulogu nekoga ko tek dolazi u Srbiju i želi da sazna na koji način je kanabis tretiran u našoj državi, ali kada je u pitanju medicinska upotreba. Radnja filma kreće od obolelih, preko onih nadležnih iz radne grupe Ministarstva zdravlja, pa sve do dilera. Film stvarno vredi pogledati jer potpuno verodostojno i sažeto prikazuje šta se dešava onima koji odluče da se leče kanabisom, pored stresa oko nabavljanja leka, do pitanja da li je pravi do situacije gde se plaše robije.sin

Novinarka je razgovarala sa čovekom koji leči svoju majku od raka, uljem od kanabisa. Oni su razgovarali kroz lična iskustva o tome kako se ona oseća posle korišćenja kanabisa, koliko ga često uzima, koliko ga je teško nabaviti, koliko košta i najbitnije šta se dešava kada to dođe do zakona.

“Krenuli smo sa prve hemoterapije. Ja je pitam: ‘Mama hoćeš li da živiš ili da umreš, ja sam čuo za nešto drugo, meni je samo potrebno od tebe da mi kažeš oćeš li da živiš ili da umreš’. Ona je u jednom momentu zaćutala i rekla: Hoću da živim!”

Potom Katarina odlazi kod žene koja nikada nije probla kanabis dok nije saznala da pomaže pri lečenju multiple skleroze. Ona razgovara otvoreno o svemu, pomalo gnevna na svoje stanje ali i stanje u državi objašnjava kako joj je kanabis pomogao da se opet bar pokuša da se priseti kako joj je život izgledao dok je mogla da igra foklor.multi

“Ima nekih dana kada recimo ne gledam balet ili modne revije, zato što u tom trenutku ne mogu da podnesem da vidim noge koje funkcionišu, koje rade. U tom trenutku ja bih svoje najradije odsekla, da ih nemam, pošto su mi beskorisne potpuno i samo opterećuju, bole i muče. Ali ovako generalno volim i dan danas da gledam folklor, pošto sam nekada igrala folklor i to mi je…. Sada da me neko pita šta da mi da na 24 sata, rekla bih DA PONOVO ODIGRAM KOLO.”

Radnja filma se nastavlja ka onim nadležnima i novinarka razgovara sa doktoricom Danicom Grujičić iz Radne grupe oformljene kako bi se pitanje kanabisa kao leka, zakonski rešilo. Ako ne pogledate ceo film, preporučujem vam bar ovaj deo, gde žena otvoreno brani morfijum, pre kanabisa, u jednom trenutku čak traži da kamerman prekine snimanje. danica

“Kanabis nije lek ni za šta. Ono što je dokazano sigurno za kanabis je da je poguban za mozak u razvoju, odnosno za mlade.”, na pitanje novinarke zašto je toliko protiv toga doktorica odgovara: “Zato što se apsolutno protivim da se droga legalizuje. Zato što je to droga. ZA MENE JE TO DROGA! Meni dođe čovek u intezivnim bolovima, ja naravno da mu dam morfijum i on se po prvi put naspava”

Kao i svaku svoju istraživačku priču tako i ovu Vajs je podobno istražio i iz svih uglova prikazao. Te se tako radnja filma nastavlja posetom dileru koji snadbeva obolele uljem od kanabisa. U delu pripremanja ulja, osoba koja pravi ulje izgovara molitvu “Oče naš” i moli za deleotvornost i pomoć onima kojima je potrebna. diler

“Mi nemamo tu priču, ne postoji izraz diler, ne postoji izraz mušterija mi smo svi prijatelji. Ja sam u ovu priču ušao kao jako svestan svega što se dešava oko mene i vođen sam razmišljanjem da ako ne razmišljam o sebi, razmišljam o ljudima kojima ja značim nešto u životu. Ja ovo doživljavam kao životnu priču”

Priča o kanabisu kao leku u Srbij, godinama je poprilično zataškana. Međutim, ovaj film je objavljen na svetskom sajtu Vajsa, što dokazuje da ova priča definitivno nije više samo priča, ovo je stvarnost. Ukoliko ste još uvek u nedoumici pogledajte film.

Leave a Reply