LungsX-1

Šta marihuana radi vašim plućima?

Medicina

Briga o zdravlju je glavna tema.

Kao što ste verovatno čuli preko medija ove nedelje, postoje izveštaji plućnih istraživanja koja su decenijama sprovođena i čiji rezultati pokazuju da je mnogo sigurnije pušiti travu nego duvan, čak je i povezana sa smanjivanjem rizika razvijanja plućnog raka.images

Kontra intuitivno? Možda.

Prema dr. Donaldu Taškinu (Donald Tashkin) ,profesoru emeritusu medicine na univerzitetu u Los Anđelesu, koji je proučavao drogu i njene efekte na pluća preko 30 godina, dim od trave je sličan dimu od duvana, čak imaju i sličnu visoku koncentraciju kancerogena. Ali uprkos tome, rekao je za La Weekly, da u njegovom istraživanju nisu uspeli da pronađu povezanost između marihuane i plućnog raka. Iako dim od marihuane sadrži kancerogene materije, ne vidimo povećan rizik raka, kao kod duvana.

Zapravo,Taškin je rekao da marihuanini anti inflamatorni i suzbijački kvaliteti znatno smanjuju šanse razvijanja hronične opstruktivne bolesti pluća, što je treći najveći uzrok smrti u Americi. Prema Taškinovom istraživanju iz 2013. sakupljeno je mnogo dokaza koji impliciraju daleko manji rizik komplikacija čak i kod teškog, svakodnevnog korišćenja marihuane za razliku od velikih plućnih posledica kod duvana.

jointaday

Druga istraživanja pokazuju slične zaključke.

Istraživanje iz 2014. objavljeno u Internacionalnom dnevniku raka, pokazuje da dugoročni korisnici marihuane nisu u ništa većoj opasnosti razvijanja plućnog raka od povremenih korisnika, čak i od ne pušača. Istraživaci su zabeležili da rezultati intenzivnih analiza ne dokazuju da postoji povećan rizik plućnog raka među rekreativnim, dugoročnim korisnicima.tumblr_m7ljr04aD31qkwmsdo1_250

SF Gate je naveo istraživanje koje pokazuje povezanost između kanabinoida i štetnog uticaja na kancerogene tumore u miševima i pacovima.

Obnovljeni interes za zdravlje korisnika marihuane koji je puše dolazi zajedno sa zakonodavcima, koji su uporniji nego ikada da eksperimentišu sa zakonima koji upravljaju drogom. Ranije ovog meseca, zakonodavci su izglasali par pro-marihuana zakona kao deo novog budžeta Ministarstva pravosuđa, uključujući i odredbe za smanjivanje federalnog budžeta koji bi se u protivnom koristio za federalne racije.

Federalna vlada i dalje klasifikuje marihuanu kao tesšku drogu koja nema delotvornu medicinsku svrhu. Zajedno sa zabranom za Ministrastvo pravde da se namerači na države sa zakonima medicinske marihuane, zakonodavci su odobrili mere za zaštitu državnog korišćenja CBD ulja u medicinske svrhe, kao i predlog za državnu zaštitu zakona industrijske konoplje.

Sada kada je skupština jasno i dvostranački izglasala, već dve godine za redom, da se suprotstavi korišćenju federalnih fondova za ometanje državnih, medicinskih zakona o marihuani, vreme je za Kongres da izda obimno zakonodavstvo koje će zaista promeniti federalni zakon. To je želja rastuće većine Amerikanaca i ti glasovi pokazuju da su i zakonodavci uz njih, rekao je predsednik Marijuana Majority, Tom Angel za ATTN.

Izvor: www.attn.com

Prevod: Vasilj Cicimil

Leave a Reply