nemacka

SVETSKI APDEJT LEGALIZACIJE

legalizacija, Medicina, Vesti

`De ste ljudi, znači 300 godina… šalim se. Hajmo da pređemo na vesti.

Bratska nam, jelte, Nemačka legalizovaće medicinsku marihuanu sledeće godine, rekao je ministar zdravlja te zemlje.

Nemački kabinet je odlučio da sledeće nedelje odobri meru u ime ozbiljno bolesnih pacijenata koji su konsultovali sa lekarom i koji nemaju terapijsku alternativu.

Hermann-Grohe2“Ustanovili smo da, bez obzira a sve, naš cilj je da se ozbiljno bolesni ljudi zbrinu na najbolji mogući način “, rekao je federalni ministar zdravstva Herman Grohe.

Grohe je takođe izrazio želju da se uredi i zdravstveno osiguranje za pokriće troškova ako se pacijentima ne može pomoći drugačije.

Ipak, savezni komesar za narkotike, Marlen Mortler, upozorava da se marihuana ne treba smatrati potpuno bezbednom, naravno samo u prekomernoj komzumaciji. “Korišćenje kanabisa u medicinske svrhe je do sada istraženo ali ne dovoljno.”

germany-legalizes-marijuanaNekako je ova priča o legalizaciji uzela maha odjednom u više zemalja ili prosto rečeno – domino efekat! Recimo da je to, sa naše tačke gledišta bilo za očekivati. Ovaj postupak je doveo do toga da se sve više uvećava broj zemalja koje menjaju zakon o upotrebi marihuane, kako rekreativno tako i medicinski. Čist primer je i Australija.

Amsterdam, u susednoj nam Holandiji je poznat po svojim labavim zakonima mare.

 

Dalje, “preko bare”, kanadski ministar zdravlja rekao je da će ta zemlja biti sledeća u uvođenju zakona o konzmaciji marihuane u proleće 2017. godine.

Kolumbija, Kolorado, Vašington, Aljaska i Oregon u Sjedinjenim Američkim Državama, sve su zemlje koje su odobrile rekreativno korišćenje marihuane.

 

Južnije nije tužnije! Čile je nedavno zasadila najveću oblast marihuane u Latinskoj Americi. A secamo se i 2013. godine, kada je Urugvaj postala prva zemlja koja je u potpunosti legalizovala maru u medicinske namene. Po zakonu, država je, takođe podarila regulisanje proizvodnje, distribucije i prodaje iste.

Ima tu još dosta info, ali ostavimo to za sledeći put.

Peace ‘n’ love…

Leave a Reply