top 10 stonerskih pesama

TOP 10 STONERSKIH PESAMA

Muzika

Predstavljamo vam naš izbor deset najboljih pesama za sve ljubitelje marihuane.

PETER TOSH –Legalize It

Ovaj čuveni rege muzičar sa Jamajke jedan je od mecena „lokalne” biljke. Od svog rođenja 1944. godine pa do prerane smrti koja je obavijena misterijom 1987. Toš je bio aktivni borac za legalizaciju marihuane. Za opuštajuće momente uz uvek dobrodošao dim tu je Piter Toš i ‘’Legalize it’’!

BOB MARLEY – Kaya

Šta reći za legendarnog Marlija što pravi ljubitelji rege muzike već nisu čuli?! Muzičar koji je svojim radom uspeo da dotakne milione ljudi bio je ujedino i zaštitno lice biljke koju je toliko voleo. Pesma ‘’Kaya’’ je i najbolji primer Marlijevog muzičkog uticaja na širenje kulta marihuane.

BOB DYLAN – Rainy Day Women #12 & 35

Čuveni folk kantautor Bob Dilan bio je poznat po tekstovima koji su propagirali upotrebu različitih psihoaktivnih supstanci. Od ”Mr Tambourine man” , pa do ”Rainy Day Women #12 & 35” Dilan je predstavljao duh slobodne Amerike 60-tih godina 20. veka, jer ako Dilan kaže ”Everybody must get stoned” , ko smo mi da se ne slažemo!


BLACK SABBATH – Sweet Leaf

Da ni ikone rok muzike nisu imune na dejstvo „slatkog lista” dokazuje i ova pesma „praotaca hevi metala”. Ozi Ozborn je kroz pesmu ”Sweet Leaf” ovenčao značaj koji marihuana ima u njegovom radu. ”You give me a new belief” je stih koji će ostati upamćen, a na nama je da to „uverenje” podelimo sa autorom.

CYPRESS HILL – Stoned Is the Way of the Walk

Jedan od najuticajnijih hip-hop bendova je baš preko ove pesme ušao u žižu javnosti. Momci koji su poznati po energičnim i ekspolozivnim pesmama nisu krili svoje navike – pa je tako ”Stoned Is the Way of the Walk” postala himna Hill-ovaca. Dvadesetak godina kasnije i dalje ostavlja isti utisak kao i davne ‘91.

STEPPENWOLF – Don’t Step On the Grass, Sam

Vraćamo se u davnu 1968. godinu. Ovaj period u Americi zapamćen je po ekspanziji hipi pokreta i sve slobodnijem shvatanju upotreba droga, donele su sa sobom i slobodniji duh u rok muzici. ”Don’t Step On the Grass, Sam” jasan je apel Ujka Semu da travu ne sme osporavati.

Nažalost, Sem nije slušao, a pesma koja je imala jasnu poruku tada živi i danas.

SNOOP DOGG – Stoner’s Anthem

Trava nikada nije zvučala tako dobro. Za sve one koji su ga videli uživo ( EXIT festival 2013. ) reči su izlišne. Čuveni Dog uspeo je svojom muzikom, ali i raznoraznim javnim ispadima – da postane jedna od najomiljenijih figura današnjice. Otuda i himna koja je spevana u čast svim strastvenim korisnicima trave!


SEAN PAUL – We Be Burnin’

I premda ga većina slušalaca ne razume na prvo slušanje ( te pribegavamo gledanju teksta ), u slučaju ove pesme dileme nema. Šan Pol je odlučio da,  na svoj način, iskaže svoj životni stil. Nažalost, u osvit sve češćoj cenzuri, Pol je bio primoran da snimi i drugu verziju pesme, koja je kasnije našla svoje mesto i na albumu. Ali, prave fanove marihuane nisu uspeli da zavaraju – Herb a di healin of di nation, Legalize it right now we gwaan blaze one!”

REDMAN – How to Roll a Blunt

Rame uz rame sa Cypress Hillom, Redman je 1992. podigao „duvanje” na novi nivo. Ako činjenicu da internet kanal YouTube na ukucanu pretragu izbacuje oko 15 hiljada rezultata uzmemo kao reper za uspeh – onda je ova pesma definitivno zaslužila da se nađe i na vašoj play-listi!

DASH RIP ROCK – (Let’s Go) Smoke Some Pot

Za sve ljubitelje rock’n’roll muzike – ovo je nezaobilazna pesma. Obrada hita Bil Hejlija ”At the Hop” vratila je zvuk rok muzike u novom pakovanju. Pa, šta čekate – Let’s go smoke some pot!!

 

Afroman – Because I Got High

Kako je život jednog  „stonera” nepredvidiv – najbolje nam je opisao Afroman u svojoj hit pesmi iz 2001. godine. Tekst bogat humorom predstavlja život i nedaće koje naduvanost nosi sa sobom. Ali, stare navike teško izblede – Afroman nas ostavlja u oblaku dima sa širokim osmehom na licu.

Nadamo se da ćete se pronaći u nekoj od navedenih pesama, naravno ova lista bi mogla da bude nekoliko desetina puta duža i izbori su uvek teška stvar – ali na nama je da se opustimo uz dobru muziku i uživamo.  Zato – sve četri u vazduh i dobro raspoloženje…‘Cause I got high, ‘Cause I got high, ‘Cause I got high!

 

Autor: dopisnik-Duck Marley

3 comments

 • Sto se tice We ll Be Burning, to je MTV verzija. Legalize It (Dirty) se nalazi na disku.
  https://www.youtube.com/watch?v=Y0RRMPFTTyc

  Naravno, fali Wayne Smith (Under Mi Sleng Teng), Sizzla, Capleton, Macka B, pa i sam Peter Tosh
  ima dublju himnu “Bush Doctor” a Marli jos vecu odu Kaji “I shot the sheriff”, Sajpres “Hits from the bong”,
  Rocker T “True Ganjaman”, Journalist “Smoking marihuana in the white house” …

  Ali, to su samo stonderske himne – “stond” je u originalu spushtanje sa dopa, a danas bi to bio withdrawal syndrome bilo koje psihoaktivne supstance. Pomalo uvredljivo za korisnike kanabisa, ali “stonDers culture” je ionako cist uvoz i pojednostavljivanje Amera uz Burito, KFC, PS4 i 200 kanala kablovske.
  Za domace imitatore je i ovo “Rastaman”
  https://www.youtube.com/watch?v=d7_Gs8mVeuw

Leave a Reply