13177837_1549912018643570_4905912256587018501_n (1)

Upoznajte Hemperke, četiri drugarice koje prave ekološku odeću od konoplje

Intervju

Dragi naši Hemp Humansi upoznajte Hemperaj.

Hemperaj je ideja četiri drugarice koje su htele da spoje kvalitet, udobnost i modu. Sonja, Aleksandra, Daniela i Ivana prave ekološku odeću od konoplje, kvalitetetne izrade i dizajna.Sesiric

Hemperaj je ideja na putu do realizacije, mada se suština jasno vidi – težnja ka kvalitetu i udobnosti. Kako Hemperke kažu, koža je najveći organ ljudskog tela i sve što stavimo na nju isto je kao da smo to pojeli, a koža upija i iz odeće. U Srbiji tkanine od konoplje i mašina za njeno pravljenje nema, a u daljem razgovoru sa Hemperkama pročitaćete koliko dalek put prelazi tkanina od konoplje do vrednih ruku Hemperaja.

Glavna prednost odeće od konoplje je ta što diše zajedno sa kožom, odbija UV zračenja, ima izraženo antialergijsko i antibakterijsko dejstvo, a pored svega je i udobna. Zbog porozne strukture vlakana leti nas hladi, a zimi telo greje. Hemperke su uvidele ovu prednost i još jednu mogućnost konoplje i tako to pretočile u jedan zaista zanimljiv, kreativan i koristan  rad. 

Pa hajde da upoznamo Hemperke i nastavimo da pratimo rast Hemperaja.

Hemperaj, čine četiri drugarice i mame ako se ne varam?  Kako su se hemperke upoznale ? 

Hemperaj činimo nas četiri hemperke; Sonja Gabelić, Aleksandra Drekalović Dragaš, Daniela Meštrović i Ivana Ostojić. Inače smo uglavnom balkanske mešanke. Upoznale smo se pre tri godine tokom boravka u eko-selu na obroncima Rudnika, a ujedinila nas je konoplja i želja za slobodom bar u poslovnom smislu. Sloboda da radimo ono što želimo i volimo,  kao i da same biramo principe rada i ideje vodilje. Kao što si pomenula sve četiri jesmo mame, i to nam daje dodatnu motivaciju da svojoj deci pokažemo da sami sebi možemo stvoriti bolje prilike i okruženje od postojećih tj. predloženih.

Aleksandra, Daniela i Ivana
Aleksandra, Daniela i Ivana

Kako se rodila ideja Hemperaj?

Vodio nas je  princip da želimo da radimo nešto što je smisleno i potrebno, što ima potencijal da utiče na smanjenje potrošnje prirodnih resursa. Da doprinese zajednici i privredi, i samim tim da nas inspiriše da budemo kreativne i produktivne. Neko vreme je ta zamisao sazrevala u svakoj od nas. Bilo je više ideja i predloga, ali konoplja je bila očigledan pogodak i sve je drugo prosto nestalo.Hemperaj_logo_600px

Našim čitaocima je vrlo poznata izdržljivost konoplje kada se koristi umesto pamuka, a vi ste sigurno upoznate i da su prve Levi’s farmerke bile od konoplje. Da li je to olakšavajuća okolnost, kada vam se dete igra u stvarim od konoplje? Da li su zbog toga vaša ciljna grupa, mališani?

Ono što svakako nameravamo da popularizujemo jeste spora moda (slow fashion). To je kvalitetna odeća koju ćemo nositi, nasleđivati, prosleđivati i voleti, a ne baciti nakon jedne sezone. Danas se sve pravi da traje što kraće i kupcu se ne ostavlja puno izbora, ali kupci su ti koji zapravo imaju moć da promene ovu situaciju. Prve Leviske jesu bile od konoplje, bile su radničke pantalone i trajale su jako dugo. Slow-fashion-is-sustainable-fashion-e1432220938103Deo njihovog šarma je bio i taj što su vremenom bledele i postajale jedinstvene. Tu personalizaciju danas možemo da dokupimo, ali je njena vrednost upitna.

Naša prva kolekcija, koja će uskoro biti predstavljena, namenjena je mališanima, a njih smo prvenstveno izabrali jer mislimo da je njima najpotrebnije da budu u zdravom materijalu, koji diše, nije tretiran sa bezbroj hemikalija (što tokom uzgoja, što u preradi), koji ima antialergijsko, antibaterijsko i antigljivično dejstvo, i plus štiti od UV zraka. Koža je najveći organ ljudskog tela i sve što stavimo na nju isto je kao da smo to pojeli. To prvenstveno važi za kozmetiku, međutim koža upija i iz odeće. Na žalost u današnje vreme bezbedno ili zdravo je postalo luksuz, a ne norma. I to važi kako za odeću, tako i za hranu, vazduh i sve druge kjučne potrebe čoveka. Hemperaj ima u planu i kolekciju za odrasle, kao i druge proizvode, ali trenutno smo na samom početku.

Koje je zanimanje bilo Hemperki pre nego što su se upustile u šivenje odeće od konoplje? Čime ste se bavile pre ove ideje?

Ivana se bavila dizajnom, permakulturom, putovanjima, capoeirom i porodicom. Daniela radi od osamnaeste i promenila je dosta poslova, a najviše je uživala u putovanjima, vožnji bajsa, fotografisanju, jedrenju i planinarenju. Aleksandra je baštovanka, arhitekta, žena, majka, a uvek devojčica. Sonja je aktivistkinja za ljudska prava i slobode, učestvovala u osnivanju i radu IRKA-e, bavila se i trgovinom, a zaljubljena je u prirodu i putovanja.

Kako pravite odeću i gde nabavljate materijal od konoplje? Da li je teško, skupo i isplativo?

Proces je, moramo priznati, dosta sporiji nego što smo očekivale. Prvo je trebalo naći pouzdanog dobavljača koji je relativno blizu, da bismo mogle da odemo na lice mesta. Nažalost, iako je Jugoslavija bila među vodećim zemljama u svetu po proizvodnji i preradi konoplje, danas je ta industrija neznatna. Pritom u Srbiji su sve mašine za obradu tkanine rasprodate, a više nemamo ni stručnih lica koja bi mogla da vode takva postrojenja. Tkaninu od konoplje smo na kraju našle u Rumuniji. Nije nam teško jer verujemo u to što radimo, ali jeste zahtevno i skupo. Što se isplativosti tiče, konoplja je oko četiri puta skuplja od pamuka, ali mislimo da toliko i vredi.

Sonja i Ivana kroje
Sonja i Ivana kroje

Imale ste štand na festivalu u Beogradu, kakva su vaša dosadašnja iskustva sa zainteresovanima za vaše proizvode? Da li ste nišle na podršku, omalovažavanje ili pak neinformisanost?

Učestvovale smo na Supernatural festivalu samo izložbeno. Uglavnom smo nailazile na pozitivne reakcije, ali i iznenađenost cenom. Jasna nam je situacija u zemlji, ali verujemo da ćemo doći do ljudi koji će prepoznati sve prednosti ovog fenomenalnog materijala. Na Hemperaj facebook stranici smo dobili dosta poruka podrške i u kratkom roku se približavamo broju od hiljadu pratilaca što nas jako raduje.

Koji su vaši planovi, u kom smeru će Hemperaj da raste? Ka većoj proizvodnji prilagođenoj više uzrasta i dobi ili će ipak ostati poslastica za one najmanje?

Obzirom da smo dobijali dosta upita za proizvode za odrasle, svakako ćemo proširiti asortiman. Trudićemo se da pratimo potražnju i da osluškujemo atmosferu, ali bez određenih rokova.

Kako komentarišete status konoplje u Srbiji, da li ste za rekreativnu, medicinsku upotrebu ili uopšte niste za bilo kakav vid legalizacije?

Ne verujemo ni u kakve zabrane. Smatramo da je suludo ograničavati industrijsku konoplju, a o medicinskoj upotrebi da i ne govorimo. Ne sme se ljudima oduzimati pravo na lek! Kako uopšte nekim zakonom možete zabraniti živo biće tj. biljku?

Da li smatrate da bi industrijska upotreba konoplje mogla da pomogne ekonomiji Srbije? Šta mislite da bi promenila industrijska upotreba konoplje?

Apsolutno! Područje na kom živimo ima idealnu klimu za gajenje konoplje, ova biljka ponaša se kao korov i raste brzo i lako bez potrebe za hemijskim tretiranjem, istovremeno obnavljajući i obogaćujući zemljište na kom se gaji. Samo u tekstilnoj industriji može se primeniti na oko pet hiljada različitih načina, a preradom ove biljke možemo dobiti više od 25 hiljada kvalitetnih, zdravih i ekoloških proizvoda iz svih grana industrije (papir, biogorivo, hrana, lekovi, kozmetika, građevinski materijal, konop, biorazgradiva plastika, tekstil, itd.). Nema nikakve sumnje da bi ekonomija Srbije doživela procvat ako bismo se okrenuli konoplji. Za ovakve proizvode ima mesta kako na našem, tako i na stranom tržištu. Promena bi bila najvidljiva u smanjenoj ovisnosti o nafti i njenim derivatima na kojima počiva postojeća industrija, a to već sa sobom donosi mnoge benefite po planetu i život na njoj.

Ivana, Gregor,Daniela i Lazar na Supernaturalu
Ivana, Gregor,Daniela i Lazar na Supernatural festivalu

Ukoliko niste upućeni u industrijsku upotrebu konoplje, možete se informisati u našem tekstu Pamuk vs. Konoplja, a rad i dalje planove Hemperaja možete videti na njihovom sajtu i fejsbuk stranici.

Leave a Reply