Uruguay-LegalCannabisHarvest640

Urugvaj obeležava prvu legalnu žetvu kanabisa

Vesti

Ove nedelje, dve kompanije odgovorne za proizvodnju kanabisa u Urugvaju, počele su prvu legalnu žetvu kanabisa u državi, uzimajuci oko 300 grama od svake biljke od stotina koje se gaje u licenciranim indoor operacijama ili staklenicima.

Predsednik Nacionalnog odbora za droge, Huan Andreas Robalo (Juan Andreas Roballo) , izjavio je da će prva žetva licenciranih kompanija uskoro stići u apoteke. Kompanije, International Cannabis Corp  i SIMbiosys sa postrojenjima u predgrađu Montevidea, posadile su svoje biljke u februaru pod bliskim nadzorom državnog Instituta za regulaciju i kontrolu kanabisa. 

Žetva će se nastaviti sledeće nedelje, onda će se odvojiti za sušenje još šest nedelja ,čisćenje i pakovanje pre nego što stigne u radnje. Ovo znači da će od avgusta Urugvajci moći da kupuju pakete od pet do deset grama u 50 licenciranih apoteka. Cena je jedan euro po gramu.

CA9448EFCZalihe u drogerijama, biće strogo praćene i obnavljane svakih petnaest dana. Korisnici će moći da kupuju do 40 grama po mesecu, uz potrebnu identifikaciju. Pored licenciranih apoteka, koje se uglavnom nalaze u oblasti Montevidea, postoji petnaest registrovanih kanabis klubova, kao i oko tri hiljade uzgajivača. Klubovi će moći da gaje i do 99 biljaka i da distributiraju 40 grama mesečno svojim članovima, kojih može biti i do 45.

Iako ne postoji nijedan specifičan zakon o medicinskoj marihuani, Urugvajska medicinska unija razvija plan o medicinskoj korisnosti. Sigurno neće biti slično kanabis kapitalizmu iz Kolorada. Zakon zabranjuje brendovanje vrsta kanabisa i njegovih proizvoda, i reklamiranje. Prodaja nije dozvoljena turistima, samo državljani Urugvaja mogu da kupuju biljku.

Izvor: www.hightimes.com

Prevod: Vasilj Cicmil

Leave a Reply